east-sweden

Prova den östgötska maten

Det östgötska landskapet är vackert och otroligt varierat. Det rika kulturlandskapet speglas i ett mathantverk vi gärna bjuder på. Välkommen att smaka på Östergötland du också!

Tre recept som får östgötska hjärtan att klappa

Stekpanna över öppen eld

Gå på en marknad och träffa lokala matproducenter. Det finns marknader för alla årstider så du kan smaka på Östergötland året om. Spana till exempel efter närproducerad honung, nyrökt fisk, senap, inlagd gurka och ost.

Här får du tre recept som östgötska hjärtan klappar lite extra för.

Raggmunk

(Per Morberg)

På östgötaslätten finns många potatisodlingar så det är lätt att hitta närodlad potatis i butikerna. Eller besök en gårdsbutik och köp potatisen direkt från bonden.

För 4 portioner behöver du

800 g fast potatis (8 – 10 stycken)
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl standardmjölk
1 st ägg
600 g skivat rimmat sidfläsk
smör till stekning

Rårörda lingon

5 dl lingon
2 dl strösocker

Gör så här

  1. Skala potatisen
  2. Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Visa mer resten av mjölken samt ägget.
  3. Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
  4. Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
  5. Fräs lite smör i en stekpanna med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna ½ dl smet per raggmunk.
  6. Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
  7. Rårörda lingon Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.
  8. Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.

Koka kräftor

(Per Morberg)

I det varma augustimörkret infaller en av våra godaste traditioner. Storheten i kräftfisket och kräftkoket är tydligt. Krondillen tar slut på varenda butikshylla och sockerbitarna slår försäljningsrekord. Här är ett bra grundrecept på kokta kräftor. Men bara du bott in dig så har du snart ditt alldeles egna hemliga recept.

Vill du inte koka själv så kan du alltid gå på någon av kräftfestivalerna som brukar anordnas i augusti.

Du behöver

60 levande kräftor
5 liter vatten
200 g grovt salt
5 stycken sockerbitar
en halv 33 cl flaska öl
1 stor knippa krondill

Gör så här

  1. Låt kräftorna gå av sig i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten, öl, sockerbitar, salt och en rejäl dillruska. Koka lagen i 5 minuter. Ta upp dillstjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.
  3. Lägg i 20 kräftor i det kraftigt kokande vattnet. Lägg på locket snabbt.
  4. När det kokar igen är det dags för nästa 20 kräftor. Koka upp och lägg i de sista 20. På med locket.
  5. Sätt ett tidur på 5 min då det kokat upp igen. När uret ringer, lägg i de sista dillkronorna och kyl snabbt ner kastrullen.
  6. Ställ kräftorna att kallna i spadet till nästa dag.

Östgötsk grönärtsoppa

Recepten på grönärtsoppa är många – med champagne, med mynta, slät eller bitig. Detsamma gäller för namnet – grönärtsoppa, grön ärtsoppa, crème niñon. Den östgötska grönärtsoppan görs traditionellt på torkade gröna ärtor. Här är ett recept Länk till annan webbplats. från en middagsbjudning vid Löfstad slott i slutet av 1800-talet.

För 4 portioner behöver du

200 g lättrimmat fläsk i tärningar
1 dl rotselleri i tärningar
5 dl buljong
2 dl torkade gröna ärtor
1 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk hackad persilja
salt och mald vitpeppar
eventuellt 1 dl grädde

Gör så här

  1. Skölj och blötlägg ärtorna över natten.
  2. Fräs fläsket och rotsellerin i smör i en kastrull. Pudra över mjöl, rör om och häll på buljongen.
  3. Tillsätt ärtorna och låt soppan koka sakta under lock tills de är mjuka, ungefär 1 – 1,5 timme.
  4. Tillsätt mjölken och persiljan och låt allt koka upp.
  5. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt grädde.

Läs mer om Östgötamat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs gärna också

Region Östergötlands logotyp

East Sweden

East Sweden är ett varumärke som används för att profilera Östergötland och attrahera besökare, invånare och företag till regionen. Region Östergötland ansvarar för arbetet med East Sweden i nära samarbete med bland annat näringslivet, kommuner, Linköpings universitet och Östsvenska handelskammaren.

Sociala medier